var ml_account = ml('accounts', '2034694', 'y6p2v9t0n2', 'load');

6 geheimen van gemotiveerde mensen

Bouw aan de juiste gewoonten en motivatie zal je vinden

Heb je ooit een van die mensen ontmoet die altijd energiek en enthousiast lijken – alsof ze een geheime drive hebben?

Nou, zeer gedreven mensen hebben een geheime bron van motivatie. Het is zelfs zo geheim dat velen van hen niet eens beseffen wat het is.

motivatie zal je vinden

Iedereen kan zich van tijd tot tijd gemotiveerd voelen . 

Maar zeer gedreven mensen bouwen routines in hun leven die consequent motivatie genereren.

Met andere woorden, in plaats van te wachten om de motivatie-jackpot te winnen, ontwerpen ze hun leven rond activiteiten die energie geven.

Hier zijn zes dingen die zeer gemotiveerde mensen doen waarvan we allemaal kunnen leren om ons meer gemotiveerd te voelen.

1. Beheer uw energie, niet uw tijd.

Energie is de valuta van gedrevenheid.

Het meeste advies over productiviteit en gewoonten dat u hoort, biedt tips en trucs voor een beter tijdbeheer. Met beloften om u efficiënter te maken in uw werk, stellen ze allerlei technieken en strategieën voor om uw dag op te splitsen en in te delen om uw tijd beter te beheren.

Maar hier is het ding:

Motivatie is geen tijdsprobleem. Het is een energieprobleem.

Je kunt alle tijd van de wereld hebben, maar als je dingen doet die je energie opslokken, zul je je niet gemotiveerd voelen .

Gelukkig is het omgekeerde waar: ook al is je tijd extreem beperkt, je kunt een enorme hoeveelheid bereiken met voldoende energie en enthousiasme.

Dus vergeet uw tijd te beheren en leer hoe u uw energie kunt beheren:

 • Begin je dag met je meest opwindende taken. Dit geeft je niet alleen momentum voor de rest van de dag, het maakt het ook gemakkelijker om uit bed te komen en de grond op te gaan rennen, want het eerste op je lijst is iets waar je echt enthousiast over bent.
 • Besteed energie-uitputtende taken uit. U hoeft geen multinational te zijn om te profiteren van outsourcing. Wees creatief met het delegeren van essentiële taken die energie verbruiken, in de overtuiging dat u de kosten zult terugverdienen met de extra energie en motivatie die u hierdoor krijgt.
 • Batch verwerkt uw energie-afvoerende taak. De meesten van ons kunnen niet al onze energievretende taken uitbesteden . Maar we kunnen hun invloed minimaliseren. In plaats van ze over uw dagen en weken te verspreiden, moet u ze binnen een of twee dagen helemaal overnemen, zodat ze uw energietaken niet besmetten.

Maak bij het plannen van uw dagen energie en geen tijd uw leidende principe.

Het verschil tussen de ene man en de andere is niet alleen maar bekwaamheid. . . het is energie.

– Thomas Arnold

2. Omring jezelf met gemotiveerde mensen.

In voor- en tegenspoed hebben de mensen waarmee we ons omringen een grote invloed op ons. Zeer gemotiveerde mensen gebruiken dit in hun voordeel.

Bij kleine, alledaagse interacties realiseer je je waarschijnlijk hoeveel impact andere mensen kunnen hebben op je motivatieniveau:

 • Een positieve interactie met een ondersteunende en enthousiaste vriend kan je eigen energie en motivatie bijna onmiddellijk een boost geven.
 • Aan de andere kant kan slechts één interactie met een echt negatieve, kritische persoon je energie opslokken en je motivatie voor de dag verzwakken.

Maar hier is een groter principe:

De mensen met wie u gewoonlijk tijd doorbrengt, beïnvloeden hoe u zich gewoonlijk voelt.

Als je consequent moet omgaan met mensen die energie opslokken, kun je niet verwachten dat je je regelmatig energiek en enthousiast voelt. Maar als je gewoonlijk omgaat met mensen die energie geven, kun je niet anders dan een deel van hun enthousiasme en motivatie over je heen laten komen.

Denk dus goed na over de mensen met wie u uw tijd doorbrengt:

 • Als je aan het daten bent, wees dan voorzichtig met het aangaan van een relatie met iemand die consequent veel energie kost.
 • Als je voor een nieuwe baan solliciteert, kijk dan goed naar het energieniveau van de mensen met wie je gaat werken.
 • Als je met iemand een nieuw project of bedrijf start, probeer dan iemand te vinden die je energie geeft. En als ze dat niet doen, kunnen hun andere activa het echt waard zijn!

Als je je meer gemotiveerd en energieker wilt voelen in je leven, omring jezelf dan met mensen die energie geven.

Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt.

– Jim Rohn

3. Vier uw successen.

Een van de eenvoudigste en krachtigste dingen die u kunt doen om u gemotiveerder te voelen, is om de tijd te nemen om uw successen te vieren – zelfs zeer kleine.

Het is een basiswet van de menselijke psychologie dat gedragingen gevolgd door een beloning in de toekomst vaker voorkomen:

 • Als je je eerste 5 km met succes hebt gelopen en een handvol goede vrienden aan de finish hebt om je aan te moedigen en je te feliciteren, gaat je motivatie om toekomstige races in de toekomst te lopen omhoog.
 • Als je bereid bent om kwetsbaar te zijn met je partner over iets dat je dwarszit en ze je laten weten dat ze trots op je zijn omdat je het ter sprake brengt, zul je in de toekomst meer zelfvertrouwen hebben om over moeilijke dingen te praten.

De les hier is duidelijk:

Maak er een gewoonte van om uw eigen successen te vieren en u zult een gestage stroom van motivatie creëren voor toekomstige doelen.

Gelukkig hoef je geen dure dingen voor jezelf te kopen of een gigantisch feest te geven om je successen te vieren en motivatie op te bouwen.

Het is een grappige gril van de menselijke psychologie dat de grootte van de beloning lang niet zo veel uitmaakt als de timing. Meer specifiek: een kleine beloonde beloning verslaat onmiddellijk een grote beloning die vertraagd is.

Bijvoorbeeld:

 • Vertel jezelf dat je trots op jezelf bent nadat je een A hebt behaald op die recente test.
 • Nadat je een presentatie op het werk hebt genageld, sluit je de deur van je kantoor, zet je je favoriete nummer op en geef je jezelf een klein dansfeestje.
 • Nadat je die vroege ochtendrun hebt gedaan, kun je een luxe kopje koffie en muffin uitgeven.

Jezelf belonen voor een goed stuk werk maakt je niet ijdel. Het maakt je psychisch onderlegd.

4. Wees medelevend met uw fouten.

Er is geen betere manier om je motivatie te doden dan jezelf in elkaar te slaan na een mislukking of tegenslag.

Mensen met een chronisch lage motivatie hebben bijna altijd de gewoonte om hard en veroordelend over zichzelf te zijn na mislukkingen en fouten:

 • Ze bekritiseren zichzelf met negatieve zelfpraat .
 • Ze beschouwen zichzelf als zwak en niet waardig.
 • En ze straffen zichzelf in een misleide poging om zichzelf in de toekomst te motiveren.

Maar een eikel voor jezelf zijn, motiveert je niet om iets te doen, maar meer een eikel voor jezelf te zijn.

Gelukkig is het omgekeerde ook waar:

Niets helpt je snel te herstellen van een tegenslag als een beetje zelfcompassie.

Zeer gemotiveerde mensen zijn niet alleen goed in het geven van energie en motivatie – ze zijn ook bedreven in het behouden van hun motivatie, zelfs bij tegenslagen.

En de beste manier om je energie en motivatie te behouden als je faalt of fouten maakt, is door een beetje zelfcompassie te oefenen:

 • Praat tegen jezelf zoals je zou praten met een goede vriend die het moeilijk had.
 • Wees empathisch en herinner jezelf eraan dat je meer bent dan de som van je fouten. Veel meer.
 • Erken dat fouten maken en je slecht voelen niet betekent dat je slecht of zwak bent.

Leer zacht voor jezelf te zijn en je zult veel veerkrachtiger zijn in geval van tegenslag.

Falen is niet dodelijk: het is de moed om door te gaan die telt.

– Winston Churchill

5. Creëer een stimulerende omgeving.

Net zoals de activiteiten en mensen in je leven energie geven en nemen, zo ook je fysieke omgeving.

We zijn allemaal controle freaks in hart en nieren. Wat betekent dat we dol zijn op het idee dat de oplossing voor alles in ons zit. En dat we met voldoende inzicht en wilskracht alles kunnen bereiken.

Niet waar.

Uw omgeving is belangrijk – veel – inclusief hoeveel motivatie en energie u regelmatig voelt:

 • Het hebben van een rommelige en chaotische werkruimte maakt het gemakkelijk om afgeleid te worden, uit te stellen en energie te verliezen om je werk te doen.
 • Als je probeert een meningsverschil met je partner in bed op te lossen aan het einde van een lange dag als je uitgeput bent, is het moeilijk om medelevend te zijn en je prikkelbaarheid te beheersen.
 • Hardlopen bij koud weer zonder goede uitrusting maakt het moeilijk om gemotiveerd te blijven om te sporten.

Milieuontwerp is het geheime wapen voor een constant hoge motivatie.

Je kunt je omgeving natuurlijk niet altijd veranderen. Maar het is vaker mogelijk dan je zou denken.

En het ontwerpen van uw omgeving om beter bij uw doelen te passen, is een snelle weg naar betere energie en een hogere motivatie:

 • Organiseer uw bureau elke avond voordat u het werk verlaat, zodat er geen wrijving is om ‘s ochtends aan de slag te gaan.
 • Stel op een weekendochtend vroeg een speciale tijd in om meningsverschillen met uw partner te bespreken – wanneer u beiden uitgerust bent en productief kunt zijn.
 • Koop goed loopwerk om de angst voor uitgaan in de kou tot een minimum te beperken.

Accepteer dat de oplossing voor elk probleem niet alleen meer wilskracht is en dat je je omgeving kunt ontwerpen om je doelen te ondersteunen in plaats van ze te blokkeren.

Elke minuut besteed aan organiseren, wordt een uur verdiend.

– Benjamin Franklin

6. Wees meedogenloos om nee te zeggen

Een van de meest voorkomende oorzaken van lage motivatie is ja zeggen tegen concurrerende motivaties.

Zoals we hebben besproken, is motivatie energie . Als je vol energie bent, voel je je gemotiveerd. En als je energietank leeg is, verdwijnt de motivatie.

Welnu, je kunt niet verwachten dat je een hoge mate van motivatie hebt voor de dingen die het belangrijkst voor je zijn als je al je energie verspilt aan dingen die er niet echt toe doen:

 • Hoe kun je de motivatie hebben om ja te zeggen tegen die nieuwe hobby of dat zijproject als je elke avond ja zegt tegen 2 uur Netflix?
 • Hoe kun je vooruitgang boeken met je persoonlijke initiatief op het werk als je altijd ja zegt tegen de verzoeken van anderen voor je tijd?
 • Hoe kun je quality time vinden om met je partner door te brengen als je ja zegt tegen elk sociaal evenement waarvoor je wordt uitgenodigd?

Je hebt veel motivatie. Verspil het niet meer aan dingen die er niet echt toe doen.

Motivatie is grotendeels een kwestie van prioriteiten:

 • Als dat nieuwe bedrijfsidee echt een prioriteit is, zou je nee zeggen tegen het Super Bowl-feest van je vriend en een hele zondag doorbrengen met het schrijven van een bedrijfsplan.
 • Als je huwelijk echt een prioriteit is, zou je nee zeggen tegen pokeravond met de jongens en een date-avond plannen.
 • Als je gezondheid echt een prioriteit was, zou je nee zeggen tegen het comfort van uitslapen en als eerste naar de sportschool gaan.

Je hebt elke dag maar zoveel energie. Als je het verspilt aan onbelangrijke dingen, heb je niet genoeg over om te doen wat het belangrijkst is.

Als u uw leven geen prioriteit geeft, zal iemand anders dat wel doen.

– Greg McKeown


Alles wat je moet weten

Hoe ongemotiveerd je je ook voelt, je kunt leren om consequent gemotiveerd te zijn door je te committeren aan de juiste gewoonten. Met een handvol motivatie genererende routines heb je een constante stroom van energie en motivatie om te doen wat het belangrijkst is.

Beheer uw energie, niet uw tijd.

Omring jezelf met gemotiveerde mensen.

Vier uw successen.

Wees medelevend met uw fouten.

Creëer een stimulerende omgeving.

Wees meedogenloos om nee te zeggen.

Geef een reactie