Google EAT

EAT wat betekend dit precies?

Heb je ooit online naar een stuk inhoud gekeken en gedacht ik weet niet zeker of ik dit kan vertrouwen? Wie heeft dit geschreven? Waarom zou ik een woord geloven van wat ze zeggen? Dit gebeurt vaker dan u denkt, vooral als u op zoek bent naar inhoud die u gebruikt om beslissingen te nemen die van invloed kunnen zijn op uw leven: bijvoorbeeld financiële of medische informatie. Dit is waar EAT in het spel komt: expertise, gezag en betrouwbaarheid — een reeks signalen die Google gebruikt om inhoud te evalueren en te beoordelen.

EAT is een kernconcept in de Google Search Quality Raters-gids

Google voert voortdurend een strijd om goede en slechte inhoud. In 2021, meer dan ooit. Er is een overvloed aan verkeerde informatie, mensen gamen met het systeem en een angstaanjagende pandemie zorgt voor een steeds groeiende behoefte om betrouwbare inhoud te bieden. Google werkt er hard aan om zijn systemen te trainen om hoogwaardige, vakkundig geschreven en feitelijke inhoud te herkennen en te belonen – dit is waar we EAT zien opduiken.

Expertise, gezaghebbendheid en betrouwbaarheid worden veel genoemd in de Google Search Quality Raters-richtlijnen (pdf) en in andere berichten van Google . Dit zijn kernsignalen die Google helpen bij het beoordelen en beoordelen van een stuk online inhoud. De Quality Rater Guide is een weergave van hoe Google wil dat hun algoritmen werken. Ben Gomes, Google’s Vice President of Search, zei de beroemde uitspraak in een interview met CNBC :

“Je kunt de richtlijnen van de beoordelaar bekijken als waar we het zoekalgoritme naartoe willen. Ze vertellen je niet hoe het algoritme de resultaten rangschikt, maar ze laten in wezen zien wat het algoritme zou moeten doen.”

Ben Gomes

Natuurlijk wordt EAT niet voor elke zoekopdracht op dezelfde manier gebruikt. EAT is vooral belangrijk voor webinhoud die dingen beschrijft die het leven van bezoekers kunnen beïnvloeden. Dit zijn zogenaamde YMYL-sites.

Wat zijn YMYL-sites?

YMYL staat voor Your Money or Your Life. Het gaat om pagina’s met inhoud die u letterlijk het leven kan kosten. Dergelijke pagina’s kunnen een impact hebben op het welzijn, de gezondheid, de financiële situatie of de veiligheid van de bezoekers. Dit is erg breed en raakt heel veel sites. Zie het op deze manier, zelfs als u creditcards accepteert voor een online aankoop, wordt uw site een YMYL-site.

Hier zijn enkele van de voorbeelden die Google geeft als zwaar op de YMYL:

 • Nieuws en actualiteiten,
 • Maatschappij, overheid en recht,
 • Financiën,
 • Boodschappen doen,
 • Gezondheid en veiligheid,
 • Groepen mensen,
 • En een grote emmer andere , die bestaat uit vele andere dingen en beslissingen die het leven van een persoon kunnen beïnvloeden.

De reden dat Google deze YMYL-sites identificeert, is dat deze extra gecontroleerd moeten worden. Omdat de inhoud van dit soort sites levens kan beïnvloeden, moet deze extra zorgvuldig worden beoordeeld. In het tijdperk van nepnieuws en desinformatie is het steeds moeilijker om online content te vinden, kritisch te beoordelen en te vertrouwen. Vooral nu, tijdens de COVID-19-pandemie, heeft Google heel hard gevochten om verkeerde informatie over het virus in de zoekresultaten te laten verschijnen.

Om dit te doen, gebruikt Google verschillende signalen om te bepalen hoe betrouwbaar een site is. Het beschikt ook over systemen om de expertise en het gezag van zogenaamde experts te beoordelen. Samen helpen deze signalen Google om een beter beeld te krijgen van welke sites moeten worden gerangschikt en welke sites onder het tapijt moeten worden geveegd.

Wat betekent ETEN?

Zoals eerder gezegd staat EAT voor Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid. Deze zijn allemaal met elkaar verbonden en worden gebruikt om te evalueren hoe goed een site presteert. Sites met een goede EAT kunnen in elke sector en in elke branche voorkomen — het is niet beperkt tot YMYL-sites.

Expertise

Hoeveel van een expert is degene die het artikel heeft geschreven dat u aan het lezen bent? Kun je iets over hen te weten komen? Zijn het gerenommeerde experts, hebben ze prijzen gewonnen? Studeerde aan Harvard? Is het artikel over hypotheken geschreven door een ervaren financieel adviseur die gespecialiseerd is in het financieren van woningen, of heeft een contentmarketeer het geschreven om links te krijgen? Voor veel onderwerpen is dit van belang.

Voor YMYL-inhoud is expertise van belang. Mensen die het lezen, moeten weten dat ze kunnen vertrouwen op de expertise van de persoon die het heeft geschreven. Zou je medisch advies inwinnen van een moederblogger? Ik zou het kunnen als ze een expert zou blijken te zijn vanwege hun levenservaring.

Voor niet-YMYL-inhoud gebruikt Google ook de term alledaagse expertise om aan te geven dat auteurs als experts in hun eigen vakgebied worden beschouwd als ze levenservaring hebben. De expertise van de schrijver wordt beoordeeld op het niveau van de inhoud zelf.

gezaghebbendheid

Bij het bepalen van gezaghebbendheid houdt Google rekening met de auteur, de inhoud en de website zelf. Hoeveel van een autoriteit bent u en uw site echt? Het draait allemaal om wie je bent, wie je vertegenwoordigt en wat je reputatie is. Is uw site een autoriteit op dit gebied? Linken bekende experts naar uw inhoud of vermelden deze? Is het gebruikt in onderzoek? Heeft u beoordelingen van collega-experts? Heeft Wikipedia naar uw inhoud gelinkt of vermeld? Heb je een eigen Wikipedia-pagina?

Betrouwbaarheid

Voor de betrouwbaarheid houdt Google ook rekening met de auteur, de inhoud en de website zelf. Google gebruikt veel signalen om de betrouwbaarheid van je (site) vast te stellen. Dit kan zo simpel zijn als technische betrouwbaarheid – heeft het een SSL-verbinding? — tot meer abstracte signalen zoals online discussies over uw bedrijf of de manier waarop u online op beoordelingen reageert. Waarom zouden mensen hun leven riskeren op uw site? Is uw bedrijf betrouwbaar?

Is EAT een rankingfactor?

Er zijn veel discussies geweest of EAT een rankingfactor is of niet, maar dat is het echt niet. Het is niet iets waar je direct met je vinger naar kunt wijzen, je moet dit doen om dat te krijgen.

Google heeft verduidelijking toegevoegd over het feit dat EAT een rankingfactor is

Werken aan je EAT is sowieso goed omdat je werkt aan het verbeteren van je expertise, autoriteit en betrouwbaarheid in de ogen van je klanten. En dat is wat elk bedrijf zou moeten doen, toch? Maar het mag uw technische SEO-werk niet wegnemen.

Bekijk de richtlijnen voor kwaliteitsbeoordelaars van Google om te zien waarnaar ze zoeken in de zoekresultaten. Onthoud dat het geen beschrijving is van hoe het algoritme werkt, dus je hoeft er niet geobsedeerd door te raken. ‘Gewoon’ de best mogelijke site maken die er is. Zorg ervoor dat uw inhoud van topkwaliteit is en wordt ondersteund door experts, indien nodig.

Hoe EAT te verbeteren

Zoals je je kunt voorstellen, is EAT een abstract onderwerp en zijn er geen handleidingen over wat je moet doen om het aantal te verhogen. Het is niet alsof het een apart onderdeel van het algoritme is met verschillende knoppen die je kunt draaien. Het is gewoon een reeks signalen die Google helpen grip op u, uw inhoud en uw bedrijf te krijgen.

Niet elke site hoeft zich zorgen te maken over EAT, maar als je een YMYL-site hebt, kun je veel doen om deze te verbeteren. Maar de resultaten van die verbeteringen zijn niet in steen gebeiteld. Het is ook veel meer dan alleen het verbeteren van uw over ons- pagina en auteurspagina ‘s. Als je echt gezien wilt worden als een expert, moet je echt uren maken. Langzaam maar gestaag kom je er.

Enkele dingen die u kunt doen om EAT te verbeteren, natuurlijk afhankelijk van het type inhoud dat u heeft:

 • Word vermeld op Wikipedia, of krijg je eigen vermelding (eenvoudig, toch?)
 • Ga naar de kennisgrafiek van Google
 • Meer vermeldingen van vertrouwde experts
 • Links krijgen van waardevolle sites
 • Verschijnen in gewaardeerde kranten of op andere bekende sites
 • Schik beoordelingen van hoge kwaliteit
 • Laat onderwerpexperts uw inhoud beoordelen
 • Verbeter de kwaliteit van uw inhoud
 • Maak uw inhoud niet te verkoopgericht
 • Doe unieke inhoud zoals onderzoekspapers
 • Verbeter uw bedrijfsgegevens/over ons pagina’s
 • Verbeter je bio
 • Corrigeer je CTA’s en UX (geen donkere patronen!)
 • Houd uw advertenties onder controle
 • Enzovoort, enzovoort.

Kortom, oefen holistische SEO en bouw een beter, betrouwbaarder en gerespecteerd bedrijf op! Om te beginnen met het verbeteren van de kwaliteit van uw inhoud, onze SEO expert Jono Alderson schreef een uitstekende gids over hoe te denken over de inhoud van hoge kwaliteit – waaronder een mooie checklist met vragen kun je je afvragen.

De punten verbinden met gestructureerde gegevens van Schema.org

Een onderdeel van het verbeteren van uw EAT is het gedetailleerd beschrijven van uw site aan zoekmachines, uw auteurs en alle entiteiten erop. Gestructureerde gegevens van Schema.org zijn daarbij een grote hulp en het is een essentieel onderdeel van SEO – of u nu aan uw EAT werkt of niet. Door dit te doen, kunt u bevestigen wat Google over u weet op een manier die logisch is voor een zoekmachine.

Yoast SEO wordt geleverd met een volledig uitgeruste gestructureerde gegevensimplementatie die automatisch veel van het werk voor u doet. Bijvoorbeeld, Yoast SEO beschrijft de  auteur  van artikelen en informatie over hen, waardoor het makkelijker voor Google om te evalueren de EAT van hen. Yoast SEO Premium gaat zelfs nog verder, omdat je hiermee extra eigenschappen per gebruiker kunt instellen. Je kunt de prijzen die je hebt gewonnen, de titels die je hebt of je expertise toevoegen door simpelweg enkele velden in te vullen.

Screenshot van de persoonsschema-instellingen in Yoast SEO Premium die helpen bij het bouwen van EAT
Yoast SEO Premium helpt je meer details te geven over een persoon die je helpt bij het bouwen van EAT

Op Schema.org vind je opties om aan te geven dat een webpagina  reviewedBy een persoon was (op een datum). Op dit moment ondersteunen we dit niet in Yoast, maar je zou onze Schema API kunnen gebruiken om de code hiervoor te schrijven. Schema.org heeft ook een aantal goede opties voor het definiëren van zaken als  alumniOf – eerder in dit artikel hebben we Harvard-aanwezigheid genoemd als een voorbeeld van autoriteit, en dit soort dingen kan expliciet worden beschreven in de gestructureerde gegevens.

In de nabije toekomst zullen we nog veel meer dingen uit Schema.org zien komen om u te helpen uw EAT te ondersteunen.

EAT gaat een rol spelen bij het scheiden van feit en fictie

In dit artikel heb je een beetje inzicht gekregen in een term die je misschien al eerder hebt gehoord met betrekking tot SEO: EAT. Expertise, betrouwbaarheid en gezaghebbendheid zijn sleutelbegrippen bij het identificeren van de kwaliteit van u, uw inhoud en uw bedrijf. Het is een interessant concept dat u inzicht geeft in wat belangrijk is voor Google om kwaliteit en expertise te begrijpen.

Hoewel het gemakkelijk is om te vergeten dat u dit niet voor Google doet, verdient uw klant die hoogwaardige inhoud en services. Verbeter die!

Bron: Yoast

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *