Google Ads inzetten voor leadgeneratie

Google Ads voor leadgeneratie

10 praktische strategieën die echt werken

Leadgeneratie is een essentieel aspect van marketing voor alle bedrijven. Het is het proces van het aantrekken en omzetten van potentiële klanten in leads die interesse tonen in uw producten of diensten. En Google Ads is een onmisbaar platform voor bedrijven om leads te genereren en hun marketingstrategie te verbeteren.

De COVID-19-pandemie bracht veel bedrijven voor ongekende uitdagingen, waaronder een muziekschool waarmee ik samenwerkte die haar deuren moest sluiten voor persoonlijk onderwijs. Omdat studenten niet meer naar hun instelling kwamen, stopten hun telefoons met rinkelen en moesten ze dringend een oplossing vinden. Ze besloten over te stappen op het aanbieden van virtuele lessen en wendden zich tot Google Ads om het bekend te maken. Deze beslissing bleek een game-changer te zijn, aangezien hun telefoons weer begonnen te rinkelen en hun bedrijf begon te bloeien.

In dit artikel deel ik:

 • De beste strategieën voor het maken van effectieve advertenties voor het genereren van leads in Google Ads, met de ervaring van de muziekschool als voorbeeld.
 • Hoe deze strategieën kunnen werken voor bedrijven die in elke branche leads nodig hebben.
 • Stapsgewijze instructies voor het implementeren van het bijhouden van conversies en remarketing met Google Ads om het meeste uit deze strategieën te halen.

Aan het einde beschikt u over de tools die nodig zijn om uw marketinginspanningen te maximaliseren en uw doelen te bereiken met Google Ads.

Hoe Google Ads te gebruiken voor het genereren van leads

Deze praktische strategieën helpen u Google Ads te gebruiken om meer leads voor uw bedrijf te genereren.

1. Ken uw doelgroep

Om ervoor te zorgen dat elke advertentie succesvol is in het genereren van leads, moet deze op de juiste doelgroep zijn gericht.

Voordat advertenties werden gemaakt, deed de muziekschool onderzoek met behulp van Google Search Console om gegevens te verzamelen over demografische gegevens, interesses en gedragingen, waardoor een gedetailleerde koperspersoonlijkheid van potentiële studenten werd gecreëerd.

Door zoekopdrachten, demografische gegevens van het publiek en de prestaties van de website te analyseren , kregen ze waardevolle inzichten in de voorkeuren en het gedrag van hun publiek.

Gewapend met deze informatie was de school in staat om meer gerichte advertenties en inhoud te maken die hun publiek aansprak en resulteerde in verbeterde conversieratio’s .

Om meer te weten te komen over uw doelgroep via Google Search Console , kunt u deze stappen volgen:

 1. Ga naar Search Console en selecteer de website die je wilt analyseren.
 2. Klik op het tabblad “Prestaties” om de zoekprestaties van uw website te bekijken.
 3. Kijk naar de gegevens onder het tabblad “Query’s”. In dit gedeelte ziet u de zoekopdrachten (trefwoorden) die mensen gebruiken om uw website te vinden.
 4. Analyseer de vertonings- en klikgegevens voor elke zoekopdracht. Vertoningen verwijzen naar het aantal keren dat een zoekresultaat van uw website is verschenen op de resultatenpagina van de zoekmachine (SERP) voor die zoekopdracht, terwijl klikken verwijzen naar het aantal keren dat een gebruiker op dat zoekresultaat heeft geklikt.
 5. Zoek naar patronen in de zoekopdrachten die verkeer naar uw website leiden . Zijn er bepaalde zoekopdrachten die een aanzienlijke hoeveelheid verkeer genereren? Wat voor soort zoekopdrachten zijn het (bijv. informatief, navigatie, transactioneel)?
 6. Kijk naar de demografische gegevens van de gebruikers die deze zoekopdrachten uitvoeren. Komen ze meestal uit een bepaalde geografische locatie of leeftijdscategorie?

Google Search Console topquery's

Gebruik deze informatie om uw advertentietekst af te stemmen op uw doelgroep. Als u bijvoorbeeld merkt dat een bepaalde demografie eerder naar bepaalde trefwoorden zoekt, kunt u tekst opnemen die specifiek is afgestemd op die demografie.

Door uw Search Console-gegevens regelmatig te analyseren, krijgt u waardevolle inzichten in uw doelgroep en kunt u op gegevens gebaseerde beslissingen nemen om de prestaties van uw zoekadvertenties te verbeteren.

Haalt uw Google Ads het cijfer? Ontdek het met onze gratis Google Ads Performance Grader ✅

2. Gebruik de juiste zoekwoorden

Zoekwoorden vormen de basis van uw Google Ads-campagnes. De muziekschool deed grondig onderzoek naar zoekwoorden met behulp van tools zoals Google Keyword Planner om zoekwoorden met een hoge intentie te identificeren die hun doelgroep waarschijnlijk zou gebruiken. Ze bevatten een mix van longtail- en shorttail-zoekwoorden om verschillende zoekopdrachten te dekken en de zichtbaarheid van hun advertenties te verbeteren.

Houd rekening met de zoekwoordintentie wanneer u uw zoekwoorden selecteert om leads te genereren met Google Ads. Afhankelijk van hoe u leads verzamelt, moet u de zoekwoordintentie afstemmen op de zoekwoorden die u kiest.

zoekwoord intentie grafiek

Als u bijvoorbeeld leads verzamelt via beveiligde whitepapers of bronnen, kunt u zich richten op informatieve zoekwoorden. Maar als u leads verzamelt via een offerteaanvraag, wilt u zich richten op zoekwoorden met transactie- of commerciële bedoelingen .

Gebruik ons ​​gratis hulpprogramma voor zoekwoorden om nieuwe zoekwoorden te ontdekken die u in uw Google Ads kunt gebruiken voor het genereren van leads.

3. Maak overtuigende advertentieteksten

De advertentietekst van de muziekschool was het eerste contactpunt tussen hun bedrijf en potentiële leads. Ze schreven duidelijke, beknopte en overtuigende advertentieteksten die de unieke verkoopargumenten van hun virtuele muzieklessen benadrukten. Ze bevatten een overtuigende call-to-action (CTA) om gebruikers aan te moedigen de gewenste actie te ondernemen, zoals contact met hen opnemen, zich aanmelden of een aankoop doen.

Dit zijn allemaal belangrijke aspecten van Google Ads die leads opleveren.

💡 Wilt u meer tips voor het kopiëren van advertenties? Download onze gids >> Hoe uitzonderlijke PPC-advertentietekst te schrijven

4. Optimaliseer bestemmingspagina’s

De bestemmingspagina is waar de magie gebeurt. Het is de pagina waar potentiële leads terechtkomen nadat ze op de advertentie hebben geklikt.

De muziekschool optimaliseerde haar landingspagina volgens best practices.

Enkele van deze praktische tips voor bestemmingspagina’s zijn:

 • Aantrekkelijk en visueel aantrekkelijk ontwerp.
 • Pagina’s die zijn geoptimaliseerd voor conversie met een bepaald type lead capture (bijvoorbeeld een formulier, een grote click-to-call-knop of een planningstool ).
 • Berichten die consistent zijn met advertentietekst.
 • Een prominent geplaatste CTA-knop om conversies te stimuleren.

trends op bestemmingspagina's - geen risicovrij proefvoorbeeld door constant contact

Door naar goede voorbeelden van bestemmingspagina’s te kijken en best practices te volgen, kunt u de kans vergroten dat uw Google Ads leads genereren. Bovendien kunnen goede bestemmingspagina’s ook bijdragen aan een betere kwaliteitsscore en hogere conversieratio’s.

5. Gebruik advertentie-extensies

Een andere manier om Google Ads te gebruiken voor het genereren van leads, is door gebruik te maken van advertentie-extensies . Advertentie-extensies zijn een krachtige functie waarmee u aanvullende informatie over uw bedrijf in uw advertenties kunt weergeven.

Extensies zoals oproepextensies, locatie-extensies en sitelinkextensies kunnen de zichtbaarheid en klikfrequentie (CTR) van uw advertentie verbeteren.

hoe campagnes met maximale prestaties kunnen worden geoptimaliseerd - advertentie met extensies

De muziekschool maakte optimaal gebruik van deze uitbreidingen om gebruikers meer waarde te bieden en hun kansen op het genereren van leads te vergroten .

6. Test en optimaliseer uw advertenties

Het continu testen en optimaliseren van uw advertenties is cruciaal om uw prestaties te verbeteren. U moet de prestaties van uw advertenties bijhouden met behulp van statistieken zoals CTR, kosten per klik (CPC), conversieratio en kosten per lead (CPL).

U kunt uw statistieken vergelijken met de benchmarks van de zoekadvertentie-industrie om te zien waar u daalt en ook met uw eigen prestaties om te zien hoe u gedurende de looptijd van uw campagnes kunt verbeteren.

Google Ads-benchmarks - grafiek van algemene gemiddelden in verschillende sectoren per statistiek

Algemene benchmarks voor zoekadvertenties voor 2023.

Door deze gegevens te analyseren om verbeterpunten te identificeren, kunt u de nodige aanpassingen maken aan uw advertentietekst, zoekwoorden en bestemmingspagina’s.

7. Stel het bijhouden van conversies in

Het is belangrijk om het bijhouden van conversies in Google Ads in te stellen . Dit is een onmisbare functie om het succes van uw campagnes voor het genereren van leads te meten.

Google Ads-conversies bijhouden in Google Tag Manager

De muziekschool waar ik mee werkte, hield de acties bij die gebruikers ondernamen nadat ze op hun advertentie hadden geklikt, zoals het aanmelden voor een virtuele les of het doen van een aankoop. Deze gegevens hielpen hen de effectiviteit van hun advertenties te evalueren en hun campagnes dienovereenkomstig te optimaliseren.

Zorg ervoor dat u de conversies bijhoudt die het belangrijkst zijn voor uw bedrijf, zodat u kunt bepalen hoe effectief uw advertenties zijn bij het genereren van leads.

Het bijhouden van Google Ads-conversies implementeren

Hier is een stapsgewijze handleiding om u te helpen bij het instellen van deze krachtige functie.

 1. Log in op uw Google Ads-account.
 2. Klik op het pictogram “Tools & Settings” (moersleutel) in de rechterbovenhoek van de pagina.
 3. Klik onder ‘Meting’ op ‘Conversies’.
 4. Klik op de blauwe knop ‘+’ om een ​​nieuwe conversieactie te maken.
 5. Kies de conversieactie die u wilt bijhouden (bijvoorbeeld website, app, telefoontjes of offline acties).
 6. Vul de vereiste gegevens in voor de door u gekozen conversieactie, zoals de conversienaam, categorie en waarde.
 7. Klik op ‘Maken en doorgaan’ om uw tag voor het bijhouden van conversies te genereren (voor websiteconversies).
 8. Installeer de tag voor het bijhouden van conversies op uw website door deze rechtstreeks aan de relevante pagina’s toe te voegen of door een tagmanager zoals Google Tag Manager te gebruiken.
 9. Eenmaal geïnstalleerd, controleert u uw conversietracking om er zeker van te zijn dat deze correct werkt en de gegevens vastlegt die u nodig heeft om uw campagnes te optimaliseren.

Een volledige tutorial vind je hier:

8. Bewaak de strategieën van concurrenten

Het in de gaten houden van de advertentiestrategieën van uw concurrenten kan waardevolle inzichten opleveren en u helpen gebieden te identificeren waar u een voorsprong kunt krijgen.

Door te begrijpen wat voor anderen in uw branche werkt, kunt u gerichtere en effectievere advertenties maken.

De muziekschool bestudeerde de advertenties van haar concurrenten om te leren van hun successen en fouten , en om mogelijkheden te vinden om hun virtuele lessen te differentiëren.

9. Gebruik targeting op locatie voor lokale relevantie

Voor bedrijven zoals de muziekschool die zich richten op een lokaal publiek, is targeting op locatie essentieel. U kunt locatietargeting in Google Ads gebruiken om ervoor te zorgen dat uw advertenties alleen worden weergegeven aan gebruikers in uw doelgebied. Zo voorkomt u dat u advertentie-uitgaven verspilt aan klikken van gebruikers buiten uw servicegebied en vergroot u de relevantie van uw advertenties voor potentiële klanten.

Google Ads-optie voor targeting op locatie is ingesteld

10. Voeg remarketing toe

Een enorm krachtige manier om leads te genereren en gebruikers die uw website eerder via Google Ads hebben bezocht, opnieuw aan te trekken, is door remarketing te implementeren .

Remarketing is een effectieve strategie waarmee bedrijven opnieuw in contact kunnen komen met gebruikers die eerder interactie hebben gehad met hun website, maar geen conversie hebben gegenereerd.

De muziekschool gebruikte remarketing om gebruikers te targeten met advertenties om hen te herinneren aan hun virtuele lessen en de voordelen van online muziek leren. Deze aanpak versterkte niet alleen het merk van de muziekschool in de hoofden van potentiële studenten, maar verhoogde ook de kans dat die gebruikers worden omgezet in leads en uiteindelijk klanten.

Hoe Google Ads-remarketing te implementeren

 1. Meld u aan bij uw Google Ads-account en navigeer naar het menu ‘Extra en instellingen’ > Gedeelde bibliotheek.
 2. Klik op “Audience Manager” en selecteer “Uw gegevensbronnen” in het menu aan de linkerkant.
 3. Klik onder Google Ads-tag op ‘Details’.
 4. Selecteer onder ‘Tag instellen’ (onder aan de pagina) de optie ‘Google Tag Manager’.
 5. Kopieer de opgegeven conversie-ID en remarketingtagcode.
 6. Ga naar uw Google Tag Manager-account.
 7. Voer bij het configureren van de tag de conversie-ID en remarketingtagcode in die u heeft gekopieerd uit Google Ads onder de configuratie-instellingen voor ‘Google Ads Remarketing’-tag.
 8. Maak een trigger voor de tag en zorg ervoor dat deze voor deze demo wordt geactiveerd op ‘Alle pagina’s’.
 9. Publiceer uw tagwijzigingen.

Een aangemaakte remarketinglijst toevoegen aan een campagne

 1. Navigeer naar het tabblad ‘Campagnes’.
 2. Klik op de campagne waaraan u de remarketinglijst wilt toevoegen.
 3. Klik op het tabblad ‘Doelgroepen’ in het menu aan de linkerkant.
 4. Selecteer Doelgroepsegmenten bewerken
 5. Kies ‘Websitebezoekers’ als lijstbron, als deze er al voor u is, zo niet, dan kunt u er een maken in Audience Manager.
 6. Selecteer de remarketinglijst die u eerder heeft gemaakt.
 7. Stel de bodaanpassing in voor de doelgroep, indien van toepassing.
 8. Klik op “Opslaan” om de remarketinglijst aan uw campagne toe te voegen.

Dat is het! Uw campagne richt zich nu op bezoekers die interesse in uw bedrijf hebben getoond door uw website te bezoeken en uw Google Ads-remarketingtag te activeren.

Gebruik Google Ads voor het genereren van leads

De ervaring van de muziekschool benadrukt de kracht van Google Ads bij het genereren van leads en het helpen van bedrijven om succesvol te zijn in moeilijke tijden . Door deze 10 strategieën te implementeren, schakelden ze met succes over op virtuele lessen en bleven ze hun telefoon laten rinkelen met nieuwe leads. Uw bedrijf kan ook profiteren van deze strategieën om effectieve advertenties voor het genereren van leads te maken in Google Ads.

Dit zijn de beste strategieën om Google Ads te gebruiken voor het genereren van leads:

 1. Ken je doelgroep
 2. Gebruik de juiste zoekwoorden
 3. Maak overtuigende advertentietekst
 4. Optimaliseer bestemmingspagina’s
 5. Gebruik advertentie-extensies
 6. Test en optimaliseer uw advertenties
 7. Conversies bijhouden instellen
 8. Houd de strategieën van concurrenten in de gaten
 9. Gebruik targeting op locatie voor lokale relevantie
 10. Remarketing toevoegen

Blijf consistent met uw inspanningen, analyseer uw prestaties en optimaliseer uw campagnes om uw ROI te maximaliseren. Met de juiste aanpak en vastberadenheid kunt u opmerkelijke resultaten behalen en uw bedrijf laten groeien, zelfs in tijden van tegenspoed.