Google

Google Search 2020 update

De Google update voor 2020

Wanneer Google een wijziging aanbrengt in het Google Search-algoritme, vooral een kernupdate die de SERP’s fundamenteel zal beïnvloeden, vrezen webmasters het ergste. De nieuwe update van het Google-kernalgoritme in mei 2020 is niet anders, wat ertoe leidde dat veel gefrustreerde en verwarde SEO’s en webmasters zich op Twitter uiten.

Met de laatste update voelen veel lokale bedrijven, kleinere nieuwssites en forums de pijn.

Maar dat hoeft niet, want we hebben deze gids gemaakt met alles wat u moet weten.

We zullen de Google-kernupdate van mei 2020 uitsplitsen, de wijzigingen evalueren, hoe ze uw ranglijst kunnen beïnvloeden en hoe u kunt draaien om ze te behouden of te verbeteren.

Google-kernupdate van mei 2020 – het officiële verhaal

De nieuwe update van het kernalgoritme werd op 4 mei 2020 aangekondigd op het officiële Google SearchLiaison Twitter-account.

Google Core kan officiële tweet bijwerken

Afbeeldingsbron )

Gedurende twee weken hebben ze de wijzigingen doorgevoerd in een aantal kleinere updates van het algoritme.

Op 18 mei maakten ze bekend dat de uitrol van de brede kernupdate was voltooid en dat de wijzigingen volledig waren doorgevoerd.

Google liet doorschemeren dat de update verband hield met hun EAT-principes ( expertise , autoritativiteit en betrouwbaarheid ) door te linken naar een eerdere blogpost .

De eerste kernupdate met betrekking tot EAT is uitgebracht in juni 2019).

Tot nu toe zijn er gemengde signalen over de vraag of de update de EAT-weging met succes heeft verbeterd.

Sommige vroege anekdotisch bewijs (hieronder in detail besproken) geeft aan dat autoriteit alles is, met e-commerce en sociale media-giganten die veel SERP’s veroveren. In sommige gevallen krijgen ze zelfs meerdere pagina’s gerangschikt voor één zoekwoord.

Andere verhalen lijken erop te wijzen dat expertise en betrouwbaarheid nu belangrijker zijn dan eenvoudig inhoudvolume en site-autoriteit.

Zoals altijd heeft Google de details van de algoritmewijziging op een rijtje gezet. Ze willen het recept immers niet weggeven aan gewetenloze SEO’s.

Dus, zoals gewoonlijk, is er geen officiële feedback om te bevestigen welke gegevensinterpretaties of verhaallijnen correct zijn (maar er zijn genoeg grappige illustraties, zoals hieronder!).

Google Mei 2020 Core Update Meme

Afbeeldingsbron )

Om echt de ware impact van de update te zien, moeten we kijken naar bronnen van derden en echte webmasterverhalen.

Laten we beginnen met het bekijken van enkele van de grootste winnaars van de nieuwe update.

Winnaars van Google-zoekalgoritme-update: reuzen voor sociale media, nieuws en e-commerce

De nasleep van de voltooide uitrol van de kernupdate was allesbehalve stil.

Al vroeg gingen SEO’s en webmasters naar Twitter en klaagden dat het leek alsof sociale media en e-commerce-giganten een oneerlijk voordeel hadden.

Eén persoon ging zelfs zo ver dat hij de kernupdate de “sociale media-update” dubde in een boze tweet:

 Tweet Antwoord op de kernupdate van mei 2020

Afbeeldingsbron )

Hij beweerde dat veel grote sites scoorden op zoektermen met een zeer beperkte inhoud, en geen enkele backlink, hoger dan de kwaliteitsinhoud van speciale autoriteitssites.

Uit andere vroege feedback bleek dat nieuwssites (zelfs spam-achtige) met veel pagina’s grote zoekwoorden leken te winnen, zelfs als hun inhoud niet overeenkwam met de bedoeling.

Teleurgesteld Tweet Antwoordalgoritme Update nieuwssites

Afbeeldingsbron )

In dit voorbeeld waren nieuwswebsites in Turkije in staat om onmiddellijk topposities in SERP te veroveren door simpelweg hun bestaande domeinautoriteit en status als nieuwswebsites te gebruiken.

De nieuwe Google-algoritme-update lijkt in eerste instantie het gewicht van de autoriteit in de EAT-balans te hebben vergroot. Content van mindere kwaliteit wordt nu immers puur gerangschikt op basis van de sterkte van het domein.

En daar stopt het niet.

eCommerce-giganten genoten ook van de nieuwe update, waarbij vaak maar liefst 3 verschillende pagina’s werden vermeld voor een enkel trefwoord.

Teleurgesteld Tweet Antwoordalgoritme Update nieuwssites

Afbeeldingsbron )

Hoewel het een grote klap kan zijn voor aangesloten marketeers die voornamelijk afhankelijk zijn van SEO, komt het waarschijnlijk dichter bij de zoekintentie van gebruikers voor commerciële zoekopdrachten dan niche-inhoud.

De reactie van Google op deze feedback lijkt erop te wijzen dat ze in dit geval blij zijn met de nieuwe resultaten. Waarschijnlijk omdat vanaf 21 juli 2020 veel commerciële zoektermen nog steeds worden gedomineerd door meerdere pagina’s van giganten als Amazon en eBay.

De term die in de oorspronkelijke tweet “visspel” werd genoemd, laat bijvoorbeeld nog steeds twee Amazon-categoriepagina’s zien als de beste resultaten.

Google SERPs visspel

De Google-algoritme-update bracht ook veranderingen teweeg in de wereld van mobiele apps en games.

De toonaangevende App Stores, Google Play en Apple Store, waren grote winnaars, met respectievelijk 93% en 45% verbetering van de SERP-ranking.

Moz Data Top 20 winnaars

Afbeeldingsbron )

Nogmaals, dit is een teken van een update van het rangschikkingsalgoritme om de intentie beter te gebruiken bij het rangschikken van SERP’s.

In dit geval, wanneer gebruikers specifiek op zoek zijn naar apps in plaats van naar blogposts of andere inhoud, is het logischer om de resultaten van de app store direct te presenteren.

Al met al lijkt het erop dat gevestigde websites en bedrijven op veel gebieden groots winnen.

Sites in directorystijl die niet noodzakelijkerwijs diepgaande of hoogwaardige inhoud bevatten, maar die mogelijk meer in overeenstemming zijn met de zoekintentie op commerciële zoekwoorden, hebben over de hele linie een aanzienlijke rangschikking gekregen.

Maar de update zelf is niet de enige factor die de laatste tijd invloed heeft op de Google-ranglijst.

Laten we de context van deze update onderzoeken.

Post-COVID-19 eCommerce-zoektrends en -gedrag kunnen SERP’s beïnvloeden

We mogen niet vergeten dat de update van het kernalgoritme van mei 2020 niet in een vacuüm plaatsvond.

Het coronavirus-gerelateerde beleid op het gebied van sociale afstand nemen (en de nasleep ervan) heeft ook een grote impact gehad op het zoekgedrag van consumenten.

Omdat zoekers de voorkeur geven aan het vermijden van lokale fysieke winkels, hebben eCommerce-giganten een gezonde stijging van het zoekvolume meegemaakt.

Kijk bijvoorbeeld naar de merkzoektrends voor Etsy:

Google Trends Etsy 2020De crisisgerelateerde piek is zelfs groter en veel duurzamer dan de kerstperiode van 2019, wat duidt op een sterke toename van de algemene zoekinteresse.

De reden is waarschijnlijk tweeledig: consumenten die naar producten zoeken omdat ze lokale rommelmarkten, kringloopwinkels en werkplaatsen niet kunnen bezoeken, en mensen die in onzekere tijden op zoek zijn naar een extra bron van inkomsten.

Meer standaard e-commerce retailers zagen ook een toename van de zoekvraag.

Kijk maar eens naar de Google-trends van Amazon van het afgelopen jaar:

Google Trends Amazon 2020De aanvankelijke piek na de lockdown was bijna net zo hoog als tijdens de feestdagen in 2019, hoewel niet zo uitgesproken als die van Etsy.

Toch is het een indicator van de toegenomen zoekvraag in de maanden voorafgaand aan de nieuwste Google-algoritme-update.

Als meer mensen producten online willen kopen, zullen gebruikers vaker op eCommerce-resultaten klikken, wat leidt tot CTR-gerelateerde SERP-boosts bovenop eventuele update-effecten.

Sinds 21 juli 2020 genieten Etsy en Amazon nog steeds van dubbele en driedubbele posities in de SERP’s voor commerciële zoekwoorden.

Etsy heeft bijvoorbeeld “handgemaakte visvliegen” bedekt met de eerste en tweede plek op slot.

Google SERPs handgemaakte visvliegenDit betekent natuurlijk niet dat het onmogelijk is om de giganten voor commerciële voorwaarden te overtreffen. Maar lange inhoud of gerelateerde veelgestelde vragen zijn niet langer zo belangrijk als het matchen van de zoekintentie.

Als deze trend zich voortzet, kan het maken van hoogwaardige categoriepagina’s waarop meerdere producten worden gepresenteerd, een nog grotere sleutel zijn tot e-commerce SEO.

Buiten de wereld van e-commerce heeft de update kleinere sites een vechtkans gegeven om top-SERP’s en waardevol verkeer te bemachtigen.

Laten we dat van dichterbij bekijken.

EAT-update? Expertise en inhoudskwaliteit kunnen autoriteit verslaan

De wijzigingen in het algoritme van Google zijn niet allemaal slecht nieuws voor kleinere sites en bedrijven.

Hoewel gevestigde websites met miljoenen pagina’s en veel autoriteit, zoals sociale mediasites en eCommerce-giganten, de zichtbaarheid van zoekresultaten gemiddeld verbeterden, was dit niet het geval voor alle zoekwoorden.

Marie Haynes Consulting volgde de SERP-ranglijst van hun klanten na de Google-update van mei 2020 en vond enkele interessante resultaten voor het MKB.

Kan Core Update Client Traffic Results

Afbeeldingsbron )

Na de kernupdate van mei zag een medische informatiesite die negatief werd beïnvloed door de update van juni van vorig jaar (introductie van EAT) geweldige resultaten.

Het organische verkeer herstelde zich voor het eerst in bijna een jaar bijna tot het oorspronkelijke niveau van de site.

De eerste EAT-update was meer gericht op de A (Authority) dan andere factoren, wat leidde tot een aanzienlijke vermindering van organisch verkeer voor kleinere spelers.

Maar met de nieuwe update van mei lijkt veel van de schade die door de eerste update is aangericht, verdwenen te zijn.

En het is niet alleen MHC die deze trend heeft opgemerkt.

Marcus Pentzek, Chief SEO Consultant bij Searchmetrics, zag in zijn eerste onderzoek ook aanwijzingen voor een verandering in EAT. In een interview vermeldt hij dat je niet langer een autoriteitssite met een hoge DA hoeft te zijn om inhoud te rangschikken, zolang je EAT op slot hebt staan.

“Je hoeft niet een van de sterksten van de sterksten te zijn, zolang je maar een solide EAT-basis hebt.

Naar mijn mening lijkt dit de manier van Google te zijn geweest om EAT te corrigeren. ”

Marcus Pentzek, Chief SEO Consultant bij Searchmetrics,

Dankzij deze nieuwste kernupdate van Google wordt EAT eindelijk een belangrijke rankingfactor.

Als gevolg hiervan hebben sites die zich richten op het creëren van inhoud van hoge kwaliteit met geloofwaardige experts aanzienlijke voordelen laten zien.

Parents.com, een van Moz’s top vijf “update winnaars”, toonde bijvoorbeeld een indrukwekkende verbetering in SEO-zichtbaarheid over de hele linie:

Parents.com Zoekzichtbaarheid 2020

Afbeeldingsbron )

In de meeste van zijn artikelen, in plaats van alleen de meningen en verhalen van de ouders, bevat Parents.com ook input van erkende kinderpsychologen.

Parents.com deskundige inhoudZe hebben natuurlijk ook een geweldige pagina-ervaring, razendsnelle laadsnelheden en minimale dubbele inhoud.

Zoekmachine-algoritmen evolueren voorbij basissignalen zoals het aantal backlinks, en het wordt steeds belangrijker om hoogwaardige inhoud te bieden die is geschreven door echte experts.

Als je het aanpakken van EAT hebt uitgesteld toen het vorig jaar juni voor het eerst aankwam, is dit het moment om te draaien als je je ranglijst wilt verbeteren.

Al met al kan het een grote update blijken te zijn ten gunste van toegewijde whitehat-SEO’s.

Potentieel terugdraaien van de Google Core-update: 23 juni

Na de eerste release van de update van het brede kernalgoritme in mei, was het duidelijk om de impact in de SERP’s te zien.

SERP Volatiliteit SEMrush Sensor april mei 2020

Afbeeldingsbron )

De tweede meest opvallende piek sindsdien vond plaats op 23 juni.

Typisch zou dit een andere verborgen update betekenen – de timing duidt op een soort rollback.

SERP Volatiliteit SEMrush Sensor juni juli 2020

Afbeeldingsbron )

Gegevens van Cognitive SEO duiden ook op een piek in SERP-resultaatveranderingen op 23 juni en de dagen daarna.

SERP Volatiliteit SEMrush Sensor juni juli 2020

Afbeeldingsbron )

U hoeft geen SEO-expert te zijn om af te leiden dat er iets achter de schermen is gebeurd.

Veel webmasters meldden een terugkeer naar normale, of op zijn minst rangschikkingsverbeteringen, wat grotendeels bevestigde dat het een gedeeltelijke rollback was.

Afbeeldingsbron )

Het is nog steeds onduidelijk in welke mate de update is teruggedraaid en er zijn geen officiële Google-opmerkingen om dit te bevestigen of te ontkennen.

Niet-Engelse SERP-probleem – meerdere landpagina’s worden weergegeven voor dezelfde zoekopdracht

Maar de update was niet zonder problemen.

In sommige talen, zoals het Spaans, waar meerdere landenpagina’s dezelfde zoekopdracht targeten, gaven Google SERP’s veel vrijwel identieke pagina’s weer voor één zoekwoord.

Het probleem was vooral prominent bij sociale mediasites – met name Pinterest.

Google Algorithm Update Pinterest Issue Tweet

Afbeeldingsbron )

Vanaf 21 juli 2020 lijken de Spaanse zoektermen nog steeds dit probleem te hebben, waarbij Pinterest-pagina’s uit verschillende landen de meeste van de topposities innemen.

Google SERP's muebles rusticosDit is geen nieuw probleem, aangezien het voor het eerst werd gemeld in juni 2019 , na hun eerste grote EAT-algoritme-update.

Maar het lijkt nog erger te zijn geworden na de update van mei 2020, met name voor Pinterest en andere grote sociale mediasites.

Gelukkig lijken Engelse zoektermen vrij te zijn van dit soort dubbele resultaten.

Kernupdate Google-zoekalgoritme 2020: conclusie

Om ervoor te zorgen dat ze niets van hun dominante marktaandeel prijsgeven, werkt Google voortdurend aan een zoekresultaat van hogere kwaliteit voor elk zoekwoord.

Soms, zoals in mei 2020, betekent dat het vrijgeven van updates die meer SEO’s en webmasters irriteren dan gewenst.

Hoewel dit geenszins een Penguin-update of Panda-update in omvang was, had het gevolgen voor een breed scala aan kleinere filialen en autoriteitssites.

Als je geraakt bent, heb je gelukkig een routekaart om je een weg terug te banen naar de SERP’s.

Werk met het EAT-framework, bied meer experts aan en vorm uw inhoud zodat deze beter past bij de zoekintentie.

Doe het goed, en je zou zomaar kunnen beginnen met het verslaan van gevestigde autoriteitssites, zonder dat je veel hoeft te betalen voor backlinks of jaren moet wachten voordat DA zich ontwikkelt.

Bron: Adspresso

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *